Referentierentevoeten 2018 goedkope of renteloze leningen aan bedrijfsleiders

Wanneer een vennootschap een goedkope of renteloze lening verstrekt aan een werknemer of bedrijfsleider, is dat voor de ontlener een voordeel van alle aard. Het is dan ook cruciaal om de waarde van dit voordeel vast te stellen. De fiscus baseert zich daarvoor op de referentierentevoeten, die jaarlijks worden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. De percentages zijn pas bekend nadat het inkomstenjaar is afgelopen, zodat de referentierentevoeten voor 2018 pas afgelopen maart werden gepubliceerd.

Deze percentages gelden voor voordelen van alle aard toegekend vanaf 1 januari 2018.

Hypothecaire leningen

Hypothecaire leningen met vaste rentevoet

Voor hypothecaire leningen met vaste rentevoet is het belastbaar voordeel gelijk aan het verschil tussen de referentierentevoet van het jaar waarin de lening werd gesloten, en de rentevoet die de ontlener werkelijk betaalde.

De referentierentevoet verschilt naar gelang de lening al dan niet wordt gewaarborgd door een gemengde levensverzekering. Voor leningen afgesloten in 2018 bedraagt de referentierentevoet: 

 1,80 % voor leningen gewaarborgd door een gemengde levensverzekering - tegenover 2,13 % in 2017.

1,70 % voor andere leningen - tegenover 2,00 % in 2017. 

Hypothecaire leningen met variabele rentevoet

Voor hypothecaire leningen met een variabele rentevoet maakt de fiscus gebruik van de referte-indexen die elke maand in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd.

Niet-hypothecaire leningen

Niet-hypothecaire leningen met vaste looptijd

Bij niet-hypothecaire leningen met vaste looptijd gaat de fiscus uit van het forfaitair maandelijks lastenpercentage of het reëel jaarlijks lastenpercentage van het jaar waarin de lening werd gesloten om de waarde van het voordeel te berekenen. Het maandelijks lastenpercentage voor 2018:

0,05 % voor leningen om een auto aan te kopen.

0,14 % voor andere leningen.

Niet-hypothecaire leningen zonder vaste looptijd

De referentierentevoet voor niet-hypothecaire leningen zonder vaste looptijd  bedraagt 8,94 %. Deze referentierentevoet wordt onder andere gebruikt voor voorschotten op rekening-courant die in 2018 werden opgenomen.