Uw sociale balans apart neerleggen?

Vanaf dit jaar mag u uw sociale balans in principe niet meer samen met uw jaarrekening neerleggen, maar moet dat afzonderlijk! 

 
Sociale balans van 2016. Die sociale balans bevat specifieke sociaalrechtelijke informatie over het personeelsbestand in uw vennootschap: het aantal tewerkgestelden, de omvang van de personeelskosten, het personeelsverloop, enz. Waarschijnlijk heeft ook uw vennootschap dat document onlangs ontvangen van het sociaal secretariaat.

Is toch een onderdeel van uw neer te leggen jaarrekening? Uw bij de Nationale Bank (NBB) neer te leggen jaarrekening omvat naast de balans en de resultatenrekening ook de toelichting. Het is die toelichting die tot voor kort ook uw zgn. sociale balans omvatte. Echter, door de omzetting van de Europese Boekhoudrichtlijn (2013/34/EU) in ons Belgisch recht (wet en KB van 18.12.2015, BS 30.12.2015) is het een en ander veranderd.

Voortaan moet u de sociale balans afzonderlijk neerleggen! Dat klopt! Uw sociale balans is geen onderdeel meer van de toelichting bij de jaarrekening, maar wordt voortaan voor alle vennootschappen als een afzonderlijk document opgevraagd. Dat betekent dus dat uw vennootschap de sociale balans van 2016 apart moet neerleggen bij de NBB.

Tenzij u daar uitdrukkelijk van afwijkt. U kunt dus nog altijd, net zoals voorheen, uw sociale balans blijven indienen als onderdeel van de jaarrekeningen. Belangrijk daarbij is wel dat dit maar kan als u daartoe op een algemene vergadering formeel beslist binnen de 30 dagen na de goedkeuring van de jaarrekening en ten laatste zeven maanden na de afsluiting van het boekjaar.

Wat is de beste keuze: apart of toch nog samen neerleggen? Ons inziens zijn er weinig redenen om te kiezen voor een afzonderlijke indiening van de sociale balans, tenzij u bepaalde informatie liever ‘verborgen’ zou houden voor concurrenten, leveranciers of klanten.
Tip. Kiest u ervoor om uw sociale balans – zoals vroeger – als een onderdeel van de jaarrekening te laten neerleggen, laat uw boekhouder dit dan ook effectief zo opnemen in het verslag van uw jaarvergadering. Dan zit u goed wat dat betreft...
 
U heeft nog de keuze. Voor de eenvoud kunt u de sociale balans samen met uw jaarrekening neerleggen. U legt uw sociale balans apart neer als u wilt dat bv. uw concurrenten deze niet kunnen inkijken.

Bron: Indicator